Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?
9 maart 2023Het is een bekend probleem: u heeft een product of dienst geleverd, maar de factuur wordt niet betaald. Wat moet u in zo’n geval doen? In Nederland zijn er twee mogelijkheden: een incassobureau inschakelen of een deurwaarder. Beide kunnen helpen bij het innen van openstaande vorderingen, maar er zijn belangrijke verschillen tussen beide. In deze blog lees je wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau.
Wat is een incassobureau?
Een incassobureau is een bedrijf dat zich richt op het innen van onbetaalde rekeningen en schulden. Het doel van een incassobureau is om ervoor te zorgen dat de schuldenaar alsnog betaalt. Vaak worden incassobureaus ingeschakeld wanneer betalingstermijnen zijn overschreden en de schuldenaar niet reageert op aanmaningen en herinneringen.
Hoe werkt een incassobureau?
Een incassobureau stuurt herinneringen en aanmaningen naar de schuldenaar om hem of haar aan te sporen om alsnog te betalen, of ze nemen (herhaaldelijk) telefonisch contact op. De meeste schuldenaren zijn vaak niet onder de indruk van een brief of telefoontje afkomstig van een incassobureau. Een incassobureau heeft namelijk geen enkele wettelijke bevoegdheid om schuldenaren te dwingen te betalen, ze mogen daar alleen om vragen. Veel incassobureaus bellen daarom de schuldenaren meerdere keren per dag of per week met de vraag wanneer er betaald gaat worden, dit is geen effectieve manier van incasseren. Vaak reageert de schuldenaar niet op deze aanpak, dan heeft het incassobureau een deurwaarder nodig om de schuld alsnog te innen.
Wat is een deurwaarder?
Een deurwaarder doet alles wat een incassobureau ook doet, maar heeft veel meer mogelijkheden en bevoegdheden. Een deurwaarder is een ambtenaar die door de kroon is benoemd om gerechtelijke uitspraken uit te voeren. Een deurwaarder heeft een andere manier van werken en is daarom daadkrachtiger dan een incassobureau. Wanneer de deurwaarder na het sturen van brieven, mails, SMS en na het opnemen van telefonisch contact geen resultaat heeft, dan starten zij namens de schuldeiser een gerechtelijke procedure op. De schuldenaar moet dan voor de rechter verschijnen, waarna de rechter een vonnis wijst. De deurwaarder wordt dus ingeschakeld wanneer een schuldeiser een gerechtelijke uitspraak (vonnis) heeft verkregen en de schuldenaar niet vrijwillig betaalt, deze bevoegdheid heeft een incassobureau niet. De deurwaarder heeft dus veel meer bevoegdheden dan een incassobureau. Zo kan hij of zij beslag leggen op het salaris of de banktegoeden van de schuldenaar. Ook kan de deurwaarder beslag leggen op de inboedel of het huis van de schuldenaar.
Deurwaarderskantoren staan onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders. Zij houden toezicht op de deurwaarderskantoren en de individuele deurwaarders. Incassobureaus vallen niet onder een bepaald toezicht, iedereen is vrij om een incassobureau op te richten. Deurwaarderskantoren mogen alleen bij Koninklijk besluit worden opgericht en is veel toezicht op deurwaarderskantoren, niet op incassobureaus.
Derdengeld
(Uw) geld dat wordt overgemaakt naar een deurwaarderskantoor is in goede handen, deurwaarders zijn namelijk verplicht om uw geld te bewaren op een derdengeldrekening, ook wel een kwaliteitsrekening genoemd. Deze rekening vormt een afgescheiden vermogen en uw geld staat daar veilig op, uw geld valt buiten een eventueel faillissement van het deurwaarderskantoor. Incassobureaus hebben niet de verplichting om een derdengeldrekening te hebben, uw geld is dus niet gegarandeerd veilig.
Conclusie:
Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau? Het belangrijkste verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau is dat een deurwaarder veel meer bevoegdheden heeft. Als u te maken heeft met onbetaalde schulden, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen en een deurwaarder in te schakelen.