Minder schulden en faillissementen gedurende de coronacrisis, hoe zit dat?
1 september 2021Corona schulden
Er is het laatste jaar veel gepubliceerd over ontstaande schulden en mogelijke faillissementen ten gevolge van de coronacrisis. Maar hoe kan het eigenlijk dat er minder schulden en faillissementen zijn ten opzichte van voor de crisis. Valt het mee zoals de laatste cijfers aantonen of moet de stofwolk van de coronacrisis nog neerdalen? In dit blog leest u welke maatregelen de overheid met betrekking tot deze schulden heeft getroffen en wat dit inhoudt voor de deurwaardersbranche en ondernemers.
Faillissementen op historisch laag niveau
Het Centraal Bureau voor Statistiek(CBS) heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waarin zij vermelden dat het aantal faillissementen in Nederland in 2021 is gedaald met 60% ten opzichte van het jaar 2015. In februari 2021 bereikte het aantal faillissementen zelfs het laagste niveau sinds december 1990. Bovendien blijkt dat de huidige werkeloosheidscijfers gunstiger zijn dan aan het begin van de coronacrisis werd ingeschat. Een verklaring hiervoor is dat Flexwerkers en ZZP’ers aan de slag zijn gegaan in andere sectoren waar tijdens de crisis wel genoeg werk in te vinden was.
Faillissementsgolf
Sinds de uitbraak van corona heeft de overheid verschillende financiële steunmaatregelen getroffen voor ondernemers. Zo zijn er verschillende subsidies verstrekt, gunstigere belastingmaatregelen getroffen en konden ondernemers aanspraak maken op diverse tegemoetkomingsregelingen. Maar wat gebeurt er als deze steunmaatregelen een keer ophouden? Economen en wetenschappers zijn van mening dat er een faillissementsgolf aanstaande is.
Bijzonder beheer barometer
Onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers in samenwerking met de Universiteit van Leiden, publiceert periodiek de Bijzonder Beheer Barometer(BBB). De afdeling bijzonder beheer van banken helpt ondernemers en organisaties die failliet dreigen te gaan. In de publicaties van de BBB staan de belangrijkste onderzoeksresultaten met betrekking tot de economische gevolgen van corona en de effectiviteit van overheidsmaatregelen. De belangrijkste conclusies uit het laatste rapport (BBB, Juli 2021) zijn als volgt:
1. De getroffen overheidsmaatregelen zijn effectief waardoor de verwachte piek in faillissementen voorlopig is uitgebleven.
2. Door verlenging en uitbreiding van de overheidsmaatregelen is het eerder verwachte hoogtepunt van de instroom bij bijzonder beheer verschoven van Q3 2021 naar Q1 2022.
3. Het niet kunnen terugbetalen van reeds uitgestelde belasting wordt, in lijn met eerdere verwachtingen, de belangrijkste reden voor de instroom bij bijzonder beheer in Q1 2022.
Volgens de BBB dreigen in de sectoren detailhandel, horeca en recreatie de meeste faillissementen plaats te vinden. De ICT en bouwsector daarentegen hebben na verwachting het minst last van de financiële gevolgen van corona.
Gevolgen Deurwaardersbranche
De bevindingen van het CBS en de BBB ondersteunen de signalen die deurwaarderskantoren van hun opdrachtgevers ontvangen. Namelijk dat er minder (incasso)opdrachten worden verstrekt vergeleken met de jaren voorafgaand de coronacrisis. Dit heeft onder andere te maken met het extra uitstel van betaling en de steunpakketten van de overheid. Uiteraard hoopt AGIN Pranger dat iedere ondernemer financieel zo gezond mogelijk de crisis te boven komt en dat de verwachte faillissement golf in het eerste kwartaal van 2022 zal meevallen.
AGIN Pranger
Vond u dit blog interessant en wilt u graag meer lezen? kijk dan op onze blogpagina: https://www.aginpranger.nl/blog/
Wilt u vrijblijvend informatie inwinnen over het inschakelen van de gerechtsdeurwaarders van AGIN Pranger? U kunt contact met ons opnemen via 088 – 123 4 123 of door een bericht te sturen naar info@aginpranger.nl.
Onze specialisten gaan graag voor u aan de slag!