Betekening in het buitenland, lees over de mogelijkheden
16 september 2021Betekening in het buitenland
Heeft u een wederpartij welke woonachtig is in het buitenland en wilt u een exploot laten betekenen? Dat is bij AGIN Pranger mogelijk. In dit blog leest u op welke manier de gerechtsdeurwaarder betekening in het buitenland mogelijk maakt. Zowel binnen als buiten Europa.
Veel landen zijn aangesloten bij een betekeningsverdrag, dit maakt betekening in het buitenland vaak mogelijk. Op basis van het land waarin u het exploot wil laten betekenen bepalen wij welke regelgeving van toepassing is en dragen wij er zorg voor dat het exploot de wederpartij bereikt.
Binnen Europa
Is uw wederpartij woonachtig binnen Europa? Dan is de kans groot dat het betreffende land is aangesloten bij de EG-betekeningsverordening (artikel 56 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering). Wanneer de EG-betekeningverordening van toepassing is dan zendt de deurwaarder het exploot naar de ontvangende instantie in het betreffende land ter betekening. De ontvangende instantie zal er voor zorgen dat het exploot wordt uitgereikt aan de wederpartij.
Aandachtspunten bij betekening binnen Europa
In sommige gevallen kan de wederpartij de ontvangen post weigeren. Bijvoorbeeld wanneer het exploot niet is opgesteld in de officiële taal van de aangezochte lidstaat. Maar ook wanneer deze niet vergezeld gaat met een correcte vertaling (art 8 lid 1 EG betekeningsverordening). De datum van betekening is de datum waarop de ontvangende instantie de post heeft uitgereikt aan de schuldenaar. Dit geldt echter niet voor termijnexploten. Wanneer er een wettelijke termijn in acht moet worden genomen geldt de datum van verzending door de Nederlandse deurwaarder als datum van betekening.
Weigert uw wederpartij de post omdat er geen vertaling is bijgevoegd? Dan kan de betekening achteraf alsnog rechtsgeldig worden gemaakt. Dit kan door de wederpartij conform de betekeningverordening een vertaling te sturen. Als betekeningsdatum geldt dan de datum waarop de stukken met vertaling aan de wederpartij zijn uitgereikt door de ontvangende instantie. Wanneer de betekening echter binnen een wettelijke termijn dient plaats te vinden dan geldt alsnog de datum van het verzending van het oorspronkelijke exploot (art 8 lid 3 EG betekeningsverordening). De ontvangende instantie stelt na het uitreiken van de stukken altijd een certificaat van betekening voor u op, welk als bewijs dient. Hiermee kan u in de rechtbank aantonen dat de wederpartij het exploot heeft ontvangen.
Buiten Europa
Woont uw wederpartij in een land buiten Europa? Dan is de kans groot dat het Haags betekeningsverdrag van toepassing is. Bij dit verdrag geschiedt de betekening conform artikel 54 lid 2 en 4 wetboek van burgerlijke rechtsvordering. In dat geval laat de deurwaarder twee afschriften van het exploot aan het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie zendt vervolgens een afschrift van het exploot door naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zorgen er vervolgens voor dat deze terecht komt bij de bevoegde instantie in het betreffende land. De bevoegde instantie in het betreffende land zorgt er voor dat betekening plaats vindt. Tevens wordt een derde afschrift van het exploot door de deurwaarder rechtstreeks aangetekend verzonden naar het woon of zakelijke adres van de wederpartij.
Aandachtspunten bij betekening buiten Europa
De betekeningsvereisten van het Haags betekeningsverdrag verschillen per land. Elk land kan zijn eigen eisen stellen waaraan de betekening moet voldoen. Indien aan een van deze eisen niet is voldaan, kan het zijn dat de betekening niet in behandeling wordt genomen. De vereisten van de landen die vallen onder het Haags verdrag zijn terug te vinden op de website: https://www.hcch.net.
Overige opties
Mocht het zo zijn dat de schuldenaar in een land woont dat niet is aangesloten bij een verdrag dan biedt artikel 55 wetboek van het Burgerlijke Rechtsvordering daar een oplossing voor. De deurwaarder zal dan net als bij het Haags betekeningsverdrag een afschrift laten aan het parket van de ambtenaar van het Openbaar Ministerie. Een tweede afschrift van het exploot wordt dan rechtstreeks verzonden naar het woon of werkadres van de wederpartij.
AGIN Pranger
Vond u dit blog interessant en wilt u graag meer lezen? kijk dan op onze blogpagina: https://www.aginpranger.nl/blog/
Wilt u vrijblijvend informatie inwinnen over het inschakelen van de gerechtsdeurwaarders van AGIN Pranger? U kunt contact met ons opnemen via 088 – 123 4 123 of door een bericht te sturen naar info@aginpranger.nl.