Ruim 65 jaar ervaring
Persoonlijk contact
Maatwerk
Hoog resultaat

Conservatoir beslag

Conservatoir beslag leggen

Uw vordering beschermen

Betaalt de schuldenaar u niet en vermoedt u dat hij zijn bezittingen of geld zal verduisteren, zodra u een gerechtelijk traject start? Dan biedt conservatoir beslag mogelijk uitkomst, hiervoor vragen onze juristen toestemming bij de voorzieningenrechter. Krijgt u toestemming? Dan leggen onze deurwaarders het beslag voor u en starten onze juristen daarna een gerechtelijke procedure voor u. Hiermee kan AGIN Pranger u uitstekend van dienst zijn. Onze specialisten incasseren de schulden op vakkundige wijze voor u.

Conservatoir beslag laten leggen door AGIN Pranger

Stap 1
Optioneel incassotraject

Voordat u kiest voor een gerechtelijke procedure, kunt u een incassotraject starten. Onze incassospecialisten manen de schuldenaar dan tot betaling over te gaan. Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben, dan kunt u een stap verder gaan en een gerechtelijk traject starten. Dit gebeurt onder begeleiding van een jurist. Indien nodig vragen onze juristen vóór de gerechtelijke procedure toestemming voor conservatoir beslag bij de voorzieningenrechter.

Stap 2
Gerechtelijke procedure

Onze deurwaarders kunnen de schuldenaar dagvaarden en op die manier start een gerechtelijke procedure. De zaak wordt dan bekeken door de rechter en hij doet uitspraak over de schulden. Voor het gerechtelijke traject verzoeken onze juristen de rechter tevens om in te stemmen met conservatoir beslag als u vermoedt dat de schuldenaar zijn bezittingen of geld snel verduistert en zo niet de schulden kan voldoen.

Stap 3
Beslaglegging of vordering

Doet de rechter in uw voordeel uitspraak over de zaak, dan mag de deurwaarder in actie komen. Het vonnis wordt betekend en de schuldenaar heeft enkele dagen om de schuld te voldoen. Wordt er niet betaald, dan heeft u de macht om de bezittingen van de schuldenaar te verkopen om zo zijn schuld bij u af te lossen.

Wachten op uitspraak rechter

Wachten op uitspraak rechter

Als u geen nadelige effecten ondervindt van het beslag, omdat u toch niet van plan bent uw goederen te verkopen, dan kunt u wachten op een uitspraak van de rechter.

Laten opheffen via hoofdprocedure

Laten opheffen via hoofdprocedure

Tijdens de hoofdprocedure kunt u aan de rechter vragen om een opheffing van het conservatoir beslag.

Laten opheffen via spoedprocedure

Laten opheffen via spoedprocedure

U kunt ten slotte via een spoedprocedure proberen conservatoir beslag te laten opheffen bij de rechtbank.

Procedures conservatoir beslag

Voor conservatoir beslag heeft u dus toestemming nodig van de voorzieningenrechter. Deze toestemming regelen onze juristen voor u. Vervolgens is het verplicht om op korte termijn een gerechtelijke procedure te starten, omdat de rechter uitspraak moet doen over de vordering.

Wanneer kiezen voor conservatoir beslag

In het onderstaande (fictieve) voorbeeld leggen we u uit wanneer conservatoir beslag een goede optie is.

Voorbeeld.

Paul heeft een schuld bij Anne, maar hij heeft verder niets van waarde. Hij heeft geen werk, geen geld en geen bezittingen – behalve zijn woning (waar een hypotheek op is afgesloten). Als Anne ziet dat Paul zijn woning te koop heeft aangeboden, terwijl hij de schulden niet betaalt én Anne hoort dat Paul naar het buitenland vertrekt, kan Anne via haar advocaat vragen om toestemming voor conservatoir beslag.

In deze situatie is het huis het enige van waarde dat Paul bezit, maar vanwege zijn aankondiging naar het buitenland te vertrekken, is een regulier gerechtelijk traject wellicht niet snel genoeg afgerond. Bovendien heeft Paul dan mogelijk zijn woning al verkocht en krijgt Anne haar geld niet. Conservatoir beslag voorkomt dat de woning verkocht kan worden en als onderpand dient tijdens de gerechtelijke procedure.

Anne en haar advocaat vragen bij de voorzieningenrechter toestemming en die krijgen ze. Nu moeten ze kort na deze uitkomst een gerechtelijke procedure starten. Kent de rechter een toewijzend vonnis toe aan Anne, dan mag zij – als Paul nog steeds weigert te betalen – zijn woning verkopen.

Het verrassingseffect

Conservatoir beslag heeft vaak een verrassingseffect, omdat de schuldenaar niet op de hoogte wordt gesteld van de beslissing van de voorzieningsrechter voor de start van de gerechtelijke procedure. Er wordt dus geen waarschuwing gestuurd naar de schuldenaar.

Voorwaarden conservatoir beslag

Om conservatoir beslag te laten leggen op goederen van de schuldenaar moet uw zaak aan deze voorwaarden voldoen:

  • Het gaat om (grotere) geldvorderingen
  • U vermoedt dat de schuldenaar zijn bezittingen of geld snel verkoopt/verduistert, waardoor hij zijn schulden aan u niet kan voldoen

Een conservatoir beslag is dus niet iets wat zomaar toegekend wordt. Benieuwd of uw zaak in aanmerking komt voor conservatoir beslag? Onze juristen kunnen u hierbij helpen.

Conservatoir beslag opheffen

Bent u van mening dat u ten onrechte conservatoir beslag is opgelegd of wilt u dit om andere redenen laten opheffen, dan kunt u enkele dingen doen.

Veelgestelde vragen over conservatoir beslag

Wat is conservatoir beslag?

Conservatoir beslag is een type beslag dat u op de bezittingen van de schuldenaar kunt laten leggen. Dit beslag voorkomt dat de schuldenaar zijn bezittingen verkoopt of geld verduistert, zodra hij betrokken wordt in de gerechtelijke procedure. Voor conservatoir beslag heeft u toestemming nodig van de voorzieningsrechter. Onze juristen vragen dit voor u aan.

Wanneer heeft conservatoir beslag zin?

Uw verzoek voor conservatoir beslag moet aan enkele voorwaarden voldoen en is alleen nodig als u vermoedt dat de schuldenaar zijn bezittingen verkoopt of geld verduistert, zodra het gerechtelijke traject wordt gestart. De reden voor conservatoir beslag is om ervoor zorgen dat de schuldenaar zijn bezittingen niet kan verkopen. Het is dus bescherming voor de schuldeiser en een extra middel om de schuld te kunnen innen.

Kan ik conservatoir beslag laten opheffen?

Uw verzoek voor conservatoir beslag moet aan enkele voorwaarden voldoen en is alleen nodig als u vermoedt dat de schuldenaar zijn bezittingen verkoopt of geld verduistert, zodra het gerechtelijke traject wordt gestart. De reden voor conservatoir beslag is om ervoor zorgen dat de schuldenaar zijn bezittingen niet kan verkopen. Het is dus bescherming voor de schuldeiser en een extra middel om de schuld te kunnen innen.

Hoe kan AGIN Pranger mij helpen conservatoir beslag te leggen?

De juristen van AGIN Pranger kunnen deze gerechtelijke procedure voor u starten en u bijstaan tijdens het traject. Voor conservatoir beslag hebben we de toestemming nodig die u van de voorzieningsrechter heeft ontvangen.